BelépésKeresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

 • Beáta
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • pepita13
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • ilcsyke
  ünnepli a születésnapját ma!
 • Nagyné Farkas Judit
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • carmenmamaco
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • juci66
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • totheva221
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • tozso5556
  ünnepli majd a születésnapját holnap
 • Ipimeli
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 22., Csütörtök
 • zsolt187
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 22., Csütörtök
 • Meli
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 23., Péntek
 • zsuzsanna sipeki
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 23., Péntek

Honlap opciók

A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a Kedvencekhez

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2018. Február 20., Kedd, Aladár és Álmos, holnap Eleonóra és Zelmira ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

Tanácsok „úti patika” összeállításához

Nyaralásunkat esetenként beárnyékolhatják kellemetlen tünetekkel járó rosszullétek, betegségek, sérülések Ezek kezelésre, megszüntetésére már úti csomagunk összeállításánál fel tudunk előre készülni.


Mint gyakorló családorvoshoz, betegeim nyaralásuk előtt gyakran fordulnak hozzám tanácsért, hogy mit vigyenek magukkal, milyen gyógyszert és kötszert vásároljanak az utazásukhoz. Gyakran tavasszal-nyáron egy-egy rendelésen többször is fordulnak ilyen kéréssel, kérdéssel hozzám, ezért ebben a cikkben megpróbálom összefoglalni, összegezni és közérthetően leírni azon medicinákat, melyekkel a „hétköznapi” betegségek és tünetek, kisebb sérülések ellen fel tudjunk venni a harcot akár országhatáron belül, akár külföldön egyaránt.

Alábbiakban tünetenként foglaljuk össze azokat a kötszereket és gyógyszereket, amit érdemes magunkkal vinnünk nyaralásunk során:

Kötszerek:

Sebek ellátása előtt minden alkalommal mossunk kezet, és/vagy használjunk kéztisztításhoz fertőtlenítő hatású kéztörlő kendőt!

A kisebb balesetek (horzsolások, metszett vagy vágott sebek, égések ellátása során minden alkalommal fontos a sebek kitisztítása és tisztán tartása. Legyen úti csomagunkban sebtisztító hatású szer:

- Betadin oldat (jód érzékenyek nem használhatják!)

- Jód tinktúra ampulla: ezeket kivonják a forgalomból, nehezen beszerezhetőek (jódérzékenység!).

- Neomagnol tabletta (hígítva sebek fertőtlenítésére alkalmas.)

- ha lehetősége van rá, gyógyszertárból beszerezhető 3%-os hidrogén peroxid oldat (solutio H2O2 dilutum 3%), mely az egyik legjobb sebfertőtlenítők egyike.

Személy szerint nem ajánlom a sebhintőporok és fertőtlenítő hatású kenőcsök alkalmazását, mert a sebet befedve és levegő elől elzárva azokat, az anaerób baktériumok felszaporodásához vezetnek.

Kötszerek közül különböző méretű sebtapasz bármelyik drogériában, benzinkútnál vagy patikában kapható.

Nem árt, ha csomagunk tartalmaz steril mull lapot és pólyát, kötszer rögzítő háló, melyekkel nagyobb sebek is biztonsággal befedhetőek.

Kaphatóak gyógyszertárakban előre csomagolt, különböző nagyságú öntapadó kötöző anyagok (pl. Mepure, Mefix, stb), melyek használata egyszerű és gyors.

Ajánletos egy háromszög kendőt is beszerezni, melyekkel kartörések, repedések és húzódások esetén stabilizálhatjuk a végtagokat.

Akik gépkocsival utaznak, kötelező kellékként a kocsiban megtalálható elsősegély dobozban ezek megtalálhatók. Szavatosságukat és hiányosságukat ellenőrizzük utazás előtt.

Kötszerek mellett zúzódások, ficamok és feldagadt sérülések, csípések esetén jól jöhet a hűtőakku vagy géllel töltött hűtő zacskó (ezek közvetlenül ne érjenek a sebekhez, jól betekerve törölközőbe alkalmazzuk szakaszosan hűtésre)      

Példa egy kötszerdoboz összeállításához::

Megnevezés

Méret

Mennyiség

Steril gyorskötöző pólya

10 cm x 5 m

4 db

Steril gyorskötöző pólya

8 cm x 5 m

4 db

Steril mull lap

10 cm x 10 cm

3 db

Steril mull lap

6 cm x 6 cm

2 db

Ragtapasz

1.25 cm x 5 m

1 db

Olló kötszer vágásához


1 db

Háromszögletű kendő

100x100x141 cm

1 db

Biztosító tűk


5 db

Gyorstapasz (vízhatlan)

Különböző méretek egy dobozban

2 doboz

Kéztisztító kendő (sebellátás előtt)

előrecsomagolt

5 db

Fertőtlenítő szer (pl. Betadin, Sol H2O2)


1-1 db

A fent összeállított kötszerek helyigénye kb. 12cm x15cm x 8 cm, kisebb, mint egy pipere táska. Ára kb. 1.000-2.500 Ft (de otthon is jól jön utazás után, ha megmarad, mint a „házi patika” része!)

Gyógyszerek

Alapszabályok:

-         azok az emberek, akik itthon is folyamatosan szednek gyógyszereket krónikus betegségükre (magas vérnyomás, cukorbetegség, allergia, asztma, stb., vagy fogamzásgátló tablettát szednek) utazásuk időtartamának kétszeresére elegendő mennyiségű gyógyszert vigyenek magukkal!

-         A többi gyógyszerből ne vigyünk magunkkal egy egész patikányi mennyiségű gyógyszert, elég 3-5 napi mennyiség (ha ez alatt nem javul, célszerű orvoshoz fordulni)

-         Csak olyan gyógyszerek legyenek nálunk, melyeket magunk is tudunk használni orvosi segítség nélkül (ekkor is érdemes elvinni magunkkal a betegtájékoztató lapot, melyet a dobozban találunk),

-         Ha utazás közben pl. hányingerünk van buszon, repülőn, ne a bőröndbe, hanem kézitáskába tegyük ezeket a szereket.

-         Még utazás előtt gyűjtsük össze, hogy a velünk együtt nyaralóknak esetleg van-e gyógyszer túlérzékenységük és ennek megfelelően állítsuk össze a medicinákat.

-         Vannak olyan gyógyszerek, melyeket kisgyermekeknél nem alkalmazhatunk, kérjünk felvilágosítás szakembertől ezekről a szerekről (pl. Reasec, stb.)

-         Kisgyermekeknél, csecsemőknél a gyógyszeradagolás eltérhet a felnőttekétől, ezeket előre tisztázzuk, jegyezzük fel.

-         Ha nagyobb mennyiségű gyógyszert kell kivinnünk (pl. nyugtató, inzulin, stb.) kérjünk egy idegen nyelvű igazolást kezelőorvosunktól, hogy a gyógyszerek kivitele szükséges számunkra ( a vámnál jól jöhet, sok kellemetlenségtől óvhat meg!).

-         A gyógyszereket ne tegyük pl. az autóban napnak kitett helyre, mert tönkre mehetnek!

Hasznos tanácsként megjegyzendő, ha a gyógyszereket nem eredeti dobozukba hagyva visszük magunkkal, hanem kivesszük azokat, helyet spórolhatunk vele.

Gyógyszerek összeállításánál – a helytakarékosság miatt is – részesítsük előnyben az olyan szereket, melyek többféle panaszra, tünetre jók. Pl. olyan fájdalomcsillapítót vigyünk magunkkal, melyek láz- és gyulladáscsökkentésre is alkalmasak, vagy felnőttek és gyermekek is szedhetnek.

Lássuk tünetek szerint, hogy milyen szerek becsomagolása ajánlatos:

Fádalom csillapítók, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők és görcsoldók:

A fájdalom a leggyakoribb tünetek egyike. Háttérben nagyon változatos betegségek, okok állhatnak. A fejfájás, fülfájás, fogfájás, torokfájás, stb. gyakran elronthatja nyaralásunkat, utazásunkat, ezért azokat kinek-kinek fájdalomtűrő képessége szerint csillapítanunk kell addig is, míg az ok meg nem szűnik vagy meg nem gyógyítják.

Több, a patikákban vény nélkül kapható orvosság közül választhatunk: pl. (a teljesség igénye nélkül) Rubophen, Ben-U-Ron, Efferalgam, Panadol, Mexalen, stb. vagy Aspirin, Panalgorin, Algoflex, stb.

Azoknál, akiknél gyakran előfordul itthon is visszatérő fájdalom (pl. migrén, menstruációs görcs, stb.) és már kipróbált, de csak vényre kapható fájdalomcsillapítók használata vált be, utazás előtt keressék fel orvosukat és írassanak fel ezekből a szerekből is!

Több az előbb felsorolt gyógyszerek közül fájdalom- és gyulladás csökkentő hatása mellett lázcsillapító tulajdonsággal is rendelkezik. Tablettás, szirupos vagy kúpos kiszerelésben különböző korosztályok számára alkalmazhatóak. (Mindig tartsuk szem előtt, hogy ezekre a szerekre lehetnek egyéni érzékenységek, nem mindenkinek adhatóak! Gyomor-bélrendszeri fekély vagy egyes vérképző szeri betegségek fennállása esetén adásuk akár kontraindikált is lehet!)

Hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedésre ható szerek:       

A hányinger, hányás és hasmenés gyakori tünetként jelentkezhet utazás során. Ennek több oka lehet: az „egyszerű” gyomorrontástól a gyomor és bélrendszert megfertőző kórokozókon keresztül a napszúrásnak, fej vagy hasi sérüléseknek, gyulladásoknak is lehetnek kísérő tünetei.

Hányinger és hányás csillapítókat mindig célszerű magunkkal vinni. Gyógyszertárban kaphatók vény nélkül: pl. Vitamin B6 tabletta, MagneB6 tabletta vagy oldat, Daedalon/Daedalonetta kúp vagy tabletta,

Hasfogók is széles választékban szerezhetők be: pl. Imodium, Loperamid, Huma-loperamid tabletták, kapszulák, valamint széntabletták: Carbo aktivatus, Clarex , stb.

Hányás és hasmenés során az elvesztett sókat, ionokat is pótolnunk kell bő folyadékfogyasztás mellett. Erre alkalmas készítmények: Normolyt, Smecta porok.

Probiotikumok is hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésére: Normaflore oldat, Enterol kapszula vagy por, stb.

Előfordulhat azonban, hogy a fent felsorolt tüneti szerek nem elégségesek a hasmenés megszűntetésére, igaz ez főleg mediterrán vagy egzotikus utazáson résztvevőkre. Ekkor antibiotikumok, vagy egyéb antimikróbák elleni szerek adása szükséges. Ha a hasmenés-hányás 2-3 napon belül nem szűnik a fenti gyógyszerekre, vagy magas láz, kiszáradás jelei (aluszékonyság, vizelet mennyiségének csökkenése, bőr rugalmasságának csökkenése, beesett arc, száraz nyelv és nyálkahártyák,  stb) jelentkeznek, feltétlenül forduljuk orvoshoz!

Székrekedés:

Az arra hajlamos embereknél, az utazás által, vagy az új hely miatt kialakult stressz szituációkat is figyelembe véve, a megváltozott táplálkozás következtében székrekedéssel, hasi puffadással és görccsel járó panaszok is előfordulhatnak. Célszerű ezekre gondolva széklet lágyítót, hashajtót is magunkkal vinni Ilyen szabadon vásárolható készítmények: pl.  Laevolac lactulose oldat, Tisasen drazsé, Guttalax csepp, Glicerin kúp, stb. Segíthet még az Espumisan vagy Meteospasmyl kapszulák is, melyek a gyomor-bélrendszeri gázosság megkötésével a hasi görcsöket csillapíthatják.  

Allergiára, rovarcsípésre, napégésre, helyi irritációra ható szerek:

A megváltozott környezet, étkezési szokások, klimatikus- és pollenviszonyok kihívást jelenthetnek szervezetünk felé. Egyes emberek allergiás tünetekkel válaszolhatnak ezekre a külső ágensekre.

Allergiát válthatnak ki pl. élelmiszerek, vegyszerek, a napfény, a meleg vagy a hideg, rovarokkal vagy állatokkal történő érintkezés, stb. Általánosságban igaz, ha ismert allergiánk van és gyógyszereket kell rá szednünk, utazásunkhoz is vigyük azokat magunkkal. Allergiás asztmás vagy szénanáthás betegek a felírt spray-ket is tartsák maguknál. Gyakran új allergénekre is kialakulhat utazásunk során bőrpír, viszketés, kiütés, könnyezés, stb. Ezért az úti patikában jó, ha viszünk magunkkal kálcium tartalmú gyógyszert (Calcium Sandor, Ca Pharmavit pezsgőtabletta, Béres Calcium, stb.) és esetleg antihisztamint is (Fenistil tabletta vagy csepp, Claritine akut, stb.)

Rovarcsípés után kialakuló viszketés és bőrpír esetén használható helyileg alkalmazható készítmények pl. a Fensitil gél, Cinkes rázókeverék, stb. Ha ezek magukban nem segítenek, a fent felsorolt gyógyszerek beszedése is indokolt lehet.

Napégésre a legjobb a megelőzés. Megfelelően bevizsgált fényvédővel rendelkező naptejek használata és a déli órákban a napfény kerülése elengedhetetlen. Ha mégis megtörténik a baj, bőrpír, viszketés, hólyagok kialakulása a bőrön és már nem elég a napozás utáni rehidratáló és hűsítő kenőcsök használata, szükséges lehet helyi kezelés is: Panthenol spray, Fenistil gél, Oxycort spray, stb. Fontos ezek használata mellett a bőséges folyadékbevitel, hűvös helyiségben tartózkodás, esetleg láz vagy hányáscsillapítás is.

Gyakori probléma lehet a kötőhártya gyulladás is, melyet por, huzat, szembe kerülő klóros vagy sós víz is okozhat. Vény nélkül kapható szerek közül pl. a Visine szemcsepp, Irgamid vagy Septosyl kenőcsök használata enyhíthet a kellemetlen tüneteken.

A napfény, az ételek, stb. herpeszes ajakgyulladást is eredményezhetnek az arra fogákonyaknál. Jó erre gondolva pl. Zovirax, Hepesil, vagy Telvirán kenőcsöt is magunkkal vinni.          

Összefoglalva úti patikába ajánljuk a következők összekészítését:

1./ Láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapítók

2./ Görcsoldók

3./ allergia-, napégés, irritáció ellenes szerek

4./ Hasmenés-, hányinger-, hányás-, székrekedés elleni szerek

5./ Egyéb hasznos eszközök az úti patikában:

-         lázmérő

-         kullancs kiszedő csipesz/szemöldök csipesz

-         olló

-         jégakku

Sose felejtsük el azonban, hogy vannak olyan kórképek, betegségek, melyekhez szakember, orvos vizsgálata és gyógyító segítsége nélkülözhetetlen. Ha nem vagyunk biztosak a kezelésben, vagy nem javul a beteg állapota rövid időn belül, keressük fel a legközelebbi orvosi rendelőt. Magyarországon a családorvosok a hozzájuk forduló, nem oda tartozó betegeket is kötelesek ellátni, mint „ambulanter” beteget TAJ kártyájuk bemutatásával. Központi orvosi ügyeletek és sürgősségi betegellátó ambulanciák segítségét is kérhetjük. Külföldön érvényes betegség és balesetbiztosítással rendelkezők szintén orvosi ellátásban részesülhetnek a biztosító költségére (országonként változó „vizitdíj” felszámolásra kerülhet).

Szerző: dr. Kozma Richárd praxisvezető családorvos, szakfelügyelő főorvos, egyetemi oktató háziorvos

Forrás: www.ricsidoktor.hu


MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 10 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap1649
mod_vvisit_counterTegnap914
mod_vvisit_counterEzen a héten2563
mod_vvisit_counterMúlt héten4452
mod_vvisit_counterEbben a hónapban14174
mod_vvisit_counterA múlt hónapban17684
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től2735700