BelépésKeresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

 • Ipimeli
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • zsolt187
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • Meli
  ünnepli a születésnapját ma!
 • zsuzsanna sipeki
  ünnepli a születésnapját ma!
 • H.B.Andrea
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • csilla
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • kepi336699
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • kjocó
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • Mikler78
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő
 • Márti74
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő
 • ikrek
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő

Honlap opciók

A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a Kedvencekhez

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2018. Február 23., Péntek, Alfréd, holnap Mátyás ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

Láz és a láz csillapítása

 

 

A cikk megírásának előzménye:

Gyakorló családorvosként napi szinten foglalkozom lázas betegekkel, akiknek sok esetben hiányos és gyakran téves az ismerete a lázzal és a lázcsillapítással kapcsolatban. Gyakran találkozok olyan esetekkel, amikor 37 fok körüli hőmérséklet esetén is, egyetlen lázmérés után azonnal orvoshoz fordulnak, vagy éjszaka ügyeletet hívnak, de olyan esetek is előfordulnak, hogy 1-2 hetes, nem javuló magas lázas betegséget is otthon próbálnak kezelni. A láz fontos tünet a betegségek keletkezése, oka, lefolyása tekintetében, ezért orvosi vizsgálatok során alapvető a láz tisztázása, pontos kielemzése. A cikk megírásával az alapfogalmak tisztázását, a lázmérés és csillapítás helyes kivitelezésének oktatását szeretném elérni.  

 

 1. Normális testhőmérséklet

Az emberi szervezetben zajló biokémiai folyamatok következtében - normális körülmények között - hő terhelődik, mely szükséges a szervezet megfelelő működéséhez. A szervezet normál hőmérséklete 36 és 37,2 Celsius fok között van abban az esetben, ha a hőszabályozás jól működik. A testhőmérséklet naponta is ingadozik (napszaki ingadozás), amely mértéke nem éri el a 0,5 Celsius fokot. Megkülönböztetünk külső testfelszínen mért köpenyhőmérsékletet, valamint  a végbélben, szájban és fülben mérhető maghőmérsékletet. Ezen hőmérsékletek között normál körülmények között is 0,5 fok különbség van.

 

2. Mi a láz?

A normál testhőmérsékletet befolyásolhatják a fizikai aktivitás, a kémiai és a biológiai  külső tényezők külön-külön és együttesen is. Tény, hogy 38 fok feletti külső testhőmérsékletet láznak hívjuk, míg a 37-38 fok közöttit hőemelkedésnek. A lázat általában gyógyító hatású folyamatnak is tekinthetjük, ugyanis a szervezetbe jutott baktériumok és vírusok (biológiai ágensek) 37 fok körüli értéken tudnak csak szaporodni. Így a szervezet védekező rendszerének a külső kórokozók ellen fontos szerepe van a hőmérséklet megemelésében, mert 38-39 fok (maghőmérséklet) már nem ideális a kórokozók fertőző képességének fenntartásához. A tartós, elhúzódó és magas lázat (38,5 fok felett) azonban már csillapítanunk kell, mert ez megterheli a szervezetet, a szervezet működéséhez szükséges fehérjék, enzimek és biokémiai reakciók működése megváltozik, ezzel veszélyezteti az emberi szervezet normál működését.

 

3.

Mivel és hogy mérjünk a lázat?

Alapvetően fontos, hogy minden háztartásban tartsunk lázmérőt! Mielőtt orvoshoz fordulunk, mérjük meg a beteg lázát legalább kétszer 10 perces különbséggel és jegyezzük fel a kapott értékeket!

Többféle elven működő lázmérő kapható a kereskedelmi forgalomban:

- Higanyos lázmérő: még mindig a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fajta lázmérő (bár higanytartalma miatt kivonták a forgalomból, egyre több más hőtágulási anyaggal töltik meg). Még mindig a legpontosabbak. Mérhető vele hőmérséklet a hónaljban (köpeny hőmérséklet), szájban vagy végbélben is (maghőmérséklet). Ne feledjük, hogy a maghőmérséklet 0,5 fokkal magasabb a bőrfelszínhez képest, tehát ezt le kell vonnunk a kapott értékből! Használat előtt a higanyszálat le kell rázni!

- Digitális hőmérő: egyre elterjedtebb kategória. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy bemért, hiteles mérőt vásároljunk, mert különben téves adatokat kapunk. Ez is használható szájban, hónaljban és végbélben is. A gyermek digitális lázmérőket a száj és végbél méréshez igazítják (0,5 fok különbség nem elfelejtendő!).

- Fül hőmérők: bababoltokban, orvosi műszer kereskedésekben előszeretettel ajánlják. Magasabb árkategóriájuk mellett mérésük pontosságát sok tényező befolyásolja (pl. a fülzsír mennyisége, a műszer helyes tartása) (maghőmérséklet: +0,5 fok!)

- Homlokra helyezhető „digitális szalag”. Ezt csak tájékoztató adatot szolgáltat, pontos mérésre nem alkalmas!

           

            Lázmérésnél alapszabály:

-   nyugalomban, ülő vagy fekvő helyzetben mérjük a lázat, ne szaladgáljuk, járkáljunk közben!

-   Fűtőtesttől legalább 1 m-re helyezkedjünk el!

-   Normál ruházat mellett, ne „bedunsztolva” mérjük a lázat!

-   Pontosan helyezzük be a mérőt a mérési helyre!

 

4. Lázcsillapítás

Alapelv: „Tartós és/vagy magas lázat csillapítani kell! A hőemelkedés még nem láz és a testünk védekezése szempontjából még hasznos is lehet. A lázcsillapításnak 2 típusát ismerjük:

a./ gyógyszer nélkül

b./ gyógyszerrel.

a./ Gyógyszer nélkül:

ennek a lázcsillapítási módnak a lényege a fizikai hőelvonás. Két módja ismeretes: a hűtőborogatás és a hűtőfürdő.

ŸA hűtőborogatás lényege, hogy az állott vizes ruha hőt vont el a testtől és ezzel hűti a testet, szerveket. Kivitelezéskor nem elégséges, ha csak a beteg homlokára és két csuklójára tesszük a vizes borogatást, mert ekkor csak kis testfelületen indul meg a hőelvonás. A teljes testet, a mellkast és a hasat is állott vizes ruhával, törölközővel kell beborítani, Célszerű egy száraz törölközővel is beborítani a testet, de semmiféle képpen sem kell paplan vagy takaró alá bedugni a beteget, hiszen akkor a párolgást, a hő leadást gátoljuk ezzel (azaz nem csináltunk hasznot)

ŸA hűtőfürdő lényege, hogy a lázas beteg testhőmérsékletével megegyező hőfokú kádba ül úgy, hogy a mellkasáig érjen a víz. Hideg víz fokozatos hozzáadásával hűtjük le a kádban lévő vizet kb. 28-31 fokosig. A beteg kb. 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjon. Ezt követően szárazra törüljük a testét és adjunk rá pamut ruházatot (pizsamát).

b./ Lázcsillapítás gyógyszerekkel:

Gyógyszertári forgalomban többféle hatóanyag tartalmú lázcsillapító gyógyszer van forgalomban, gyakran azonos hatóanyagú gyógyszer több néven is kapható. Ügyeljünk arra, hogy a házi patikánkban mindig legyen otthon lázcsillapító, a család különböző életkorú tagjainak megfelelő kiszerelésben (Csecsemők és kisgyermekek, felnőttek)

Lázcsillapító gyógyszerek fajtáiról és adagolásukról másik cikkben olvashatnak.

Gyakran hatásosabb, ha a fent leírtak szerint a fizikális és gyógyszeres kezeléseket kombináljuk. Tanácsolom, hogy mielőtt a hűtőborogatást vagy a hűtőfürdőt megkezdenénk, lázcsillapító gyógyszert is vegyünk be. A fizikális hőelvonás után, az előtte bevett gyógyszerekkel együtt tartósabb hatást tudunk elérni.

 

5.Gyakori kérdések:    

- Mi tegyek, ha csak hőemelkedése van?

Hőemelkedésnek nevezzük a 37-38 fok közötti felszíni hőmérsékletet. Ha hiteles lázmérővel mérjük a test hőmérsékletét, akkor érdemes várni, 10-30 perc múlva ismételt mérést végezni. A hőemelkedést gyakran nem kell csillapítani, ez a szervezet védekező hatását a lázkeltőkkel szemben fokozza.

- Mire utal, ha csak reggel vagy este van hőemelkedése vagy láza az embernek?

Általában nincs különösebb jelentősége, hogy mikor jelentkezik a hőmérséklet emelkedése. Általában jellemző, hogy délután és este jelentkezik a láz.

- Melyik az a láz, amit otthon lehet kezelni és melyik az amivel célszerű orvoshoz fordulni?

A láz különböző életkorban és fennállás időtartama esetén más-más kezelést igényel. A csecsemők-, kisgyermekek, valamint az idős, társbetegségekkel is rendelkező embereknél veszélyesebb lehet. Ezeknél a betegeknél, ha a láz csillapítása nem jár eredménnyel 5-8 órán belül, célszerű orvosi segítséget, tanácsot kérni. Fiatal, egyébként egészséges embereknél, amennyiben aggasztó tünetek (eszméletvesztés, tudatállapot módosulása, erős fejfájás, stb.) nem jelentkeznek,  a láz a kevésbé terheli meg a szervezetet. 38-39 fokos láz esetén 2-4 napig is ismételhető a láz csillapítása otthon a fent részletezettek szerint. Amennyiben nem járnak eredménnyel, keressék fel családorvosunkat!

 

Ha a fent leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdése vagy kérése fogalmazódott meg Önben, forduljon hozzánk bizalommal a www.ricsidoktor.hu webrendelőn  keresztül. Munkatársaimmal együtt készségesen állunk rendelkezésére.

 

Írta és szerkesztette: Dr. Kozma Richárd praxisvezető családorvos, Mezőkövesd

MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 170 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap689
mod_vvisit_counterTegnap1218
mod_vvisit_counterEzen a héten5416
mod_vvisit_counterMúlt héten4452
mod_vvisit_counterEbben a hónapban17027
mod_vvisit_counterA múlt hónapban17684
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től2738553