BelépésKeresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

 • Ipimeli
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • zsolt187
  ünnepelte a születésnapját tegnap
 • Meli
  ünnepli a születésnapját ma!
 • zsuzsanna sipeki
  ünnepli a születésnapját ma!
 • H.B.Andrea
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • csilla
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • kepi336699
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • kjocó
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 25., Vasárnap
 • Mikler78
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő
 • Márti74
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő
 • ikrek
  ünnepli majd a születésnapját 2018. Február 26., Hétfő

Honlap opciók

A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a Kedvencekhez

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2018. Február 23., Péntek, Alfréd, holnap Mátyás ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

Gondolkodj előre utazás előtt, megéri!

A családok, szülők és gyerekek egész éves munkájuk és tanulásuk után kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra vágyva tekintenek megérdemelt szabadságukra, nyaralásukra. A tengerpart, a vízpartok, hegyek, a puszták, mint a pihenés helyszínei, gyakran azonban veszélyeket is rejtenek szervezetünk felé. Sokan úgy gondolják, hogy a bőröndbe helyezett fürdőruha, napszemüveg, néhány könnyű ruhadarab elégséges ahhoz, hogy hazatérve és feltöltődve csak a szépre és jóra emlékezzünk. Személyes tapasztalat íratta meg velem ezt a cikket, hiszen gyakran járok külföldre, időnként egzotikus országokba is elvetődöm és mint gyakorló orvos, szinte minden alkalommal segítségemre szorultak beteg emberek, akik nem kellően készültek fel a nyaralásukra. Ez a cikk elsősorban azoknak íródott, akik egészségügyi végzettséggel nem rendelkeznek, de éreznek magukban annyi elhivatottságot, hogy utazásuk során fellépő tünetekkel, betegségekkel felvegyék a „harcot” legjobb tudásuk szerint. Előrelátással, hasznos tanácsok megszívlelésével a nyaralás igazi örömöt és kikapcsolódást nyújt, s az enyhébb tünetekkel járó betegségek sem árnyékolják majd be élményeinket, ha kezelni tudjuk őket. Úgy érzem, hogy előre gondolkodva, könnyebben felkészülhetünk a váratlan történésekre is. Engedjék meg, hogy ennek jegyében összefoglaljam és megosszam Önökkel a gondolataimat, tanácsaimat.

 

Hogy készülhetünk fel előre a nyaralásunkra?

Már akkor, amikor az utazást eldöntöttük, kezdjük el a bőrünket és immunrendszerünket felkészíteni arra, hogy olyan helyre megyünk, ami gyakran lényegesen eltér a megszokott mindennapjainktól, a magyar viszonyoktól.

Bőr: A nap sugárzása nyáron (és síeléskor télen is!) erősebb, a vízpartokon fokozottabb UV sugárzásnak vagyunk kitéve, ezért már az első napsugarak megjelenésekor kezdjük el itthon az eleinte rövid, de fokozatos napozást, melyet megfelelő fényvédő faktorral rendelkező naptejek védelmében végezzünk. Szoktassuk hozzá bőrünket a naphoz, ne „fehéren” feküdjünk ki először a napra, mert sok kellemetlenséget, álmatlan éjszakát tölthetünk a hűvösben a nyaralóhelyen. Gyakran – főleg a fehér bőrűek – gyógyszertárakban és gyógynövény boltokban beszerezhetnek olyan napozás előtt szájon keresztül is szedhető gyógyhatású készítményeket, melyek a bőr szerkezetét alakítják át a napsugarak befogadására.

Immunrendszer: Akár szomszédos országokba utazva, de főképpen mediterrán vagy egzotikus vidékre utazva, szervezetünk olyan kórokozókkal (vírusok, baktériumok, spirohéták, férgek és egysejtűek) találkozhat, melyre védekező apparátusunk nincs felkészülve. Pl maláriával, agyhártya gyulladással, hastifusszal, sárgalázzal, veszettséggel vagy Hepatitis A/B vírussal (stb) fertőzött vidékre utazók már 1-3 hónappal a nyaralás megkezdése előtt jó, ha beoltatják magukat ezen betegségek ellen és/vagy beszerzik a szájon át szedhető megelőző szereket is. Különböző országokba utazók más-más kórokozók miatt lehetnek veszélynek kitéve. Utazás előtt mindenképpen hiteles forrásból tájékozódjunk arról, hogy úti célunknak megfelelő megelőzésben részesülhessünk. Ajánlom figyelmükbe a www.utazaselott.hu weblapot, ahol az egészségtudatos utazást igénylők ezekre kérdésekre hitelt érdemlő választ kaphatnak országonkénti felbontásban. Gyakran ajánlatos nemzetközi oltóközpontokkal történő kapcsolat felvétel is, melyek nagyobb megyeszékhelyeken és a fővárosban is megtalálhatóak (pl. tel: Bp: 06/1/4653809, 06/1/4761364, Miskolc: 46/554611, Debrecen: 52/531411). Utazás előtt fogyasszunk sok folyadékot, gyümölcsöket, zöldségeket, hogy szervezetünket feltöltsük a védekezéshez szükséges „alapanyagokkal”.

Biztosítás: Gyakran olyak tünetekkel járó betegségek, balesetek jelentkezhetnek, melyekhez már orvosi szaksegítség szükséges. Ilyenkor az orvoshoz fordulás és ennek költségei anyagilag is veszélyeztethetik a nyaralásunkat, külföldi létünket. Minden esetben ajánljuk ezért, hogy utazás megkezdése előtt, az utazás teljes időtartamára kössünk betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Napi néhány száz forintért köthető biztosítások szolgáltatásai között azonban nagy különbségek vannak, ezért minden esetben nézzük meg megkötés előtt a szerződést, hogy mire szól a védelem. Sok bankkártyához is tartozik utazási biztosítás (VISA, Eurocard, stb), de ezeket nem minden külföldi országban fogadják el, adminisztratív intézése a baj megtörténte után nehézkes. Az Európai Biztosítási Kártya (ezt minden tb. jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgár kiválthat a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál ingyenesen), melyet az Európai Unió országaiban fogadnak el, csak az alapvető egészségügyi beavatkozásoknál lehet felhasználni, gyakran a helyi „vizitdíj” befizetése mellett. Mellé is minden esetben ajánljuk a külön biztosítás megkötését.

Szerző: dr. Kozma Richárd szakfőorvos, egyetemi oktató családorvos.

 

MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 217 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap749
mod_vvisit_counterTegnap1218
mod_vvisit_counterEzen a héten5476
mod_vvisit_counterMúlt héten4452
mod_vvisit_counterEbben a hónapban17087
mod_vvisit_counterA múlt hónapban17684
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től2738613