Belépés



Keresés

Szavazások

Jónak tartaná ha dr. Kozma Richárd egy családorvosi magánrendelést is nyitna?
 

Születésnap

Honlap opciók

Ajánlja ismerősének!

Mezőkövesdi Kézilabda Klub
Ma 2024. Április 24., Szerda, György, holnap Márk ünnepli a névnapját.
Form-Art Plasztikai sebészet, Miskolc
Derm-Med Bőrgyógyászat, Kozmetológia, Miskolc, Mezőkövesd

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív szívvizsgáló eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a sinuscsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátossága van.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860-1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj-at kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.






Egy normális EKG-hullám animációja

Célja

Megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál.

EKG-vizsgálat

EKG-vizsgálat során a szív elektromos aktivitásán keresztül következtetünk a szív állapotára. Úgynevezett végtagi és mellkasi elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket az EKG-gép. A végtagi elektródák a frontális sík tengelyeit, míg a mellkasi elektródákból a horizontális sík elektromos tengelyeit jelenítik meg. Négy végtagi és hat mellkasi elektródát használnak, melyek közül a négy végtagról elvezetett információból az EKG-készülék 6 elvezetést készít (I, II, III, aVF, aVR és aVL), a hat mellkasi elektróda pedig hat különböző elvezetésnek számít (V1, V2, V3, V4, V5 és V6). Minden elvezetés különböző szögből látja a szívet. Az így készült 12 elvezetéses EKG éppen elfogadható számú irányból ad információt a szívről ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a szív elektromos működéséről. Ha kutatási célból részletesebb képre van szükség a szívről, gyakran használnak 100 elvezetést is.

Jelentősége

E nagyon egyszerű vizsgálattal vizsgálhatjuk a szív működését. Elemezni tudjuk a ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, következtethetünk tüdőembóliára.

Az EKG-görbe

Egy EKG görbe

Egységes, nemzetközi megállapodás alapján, az EKG-n észlelt hullámok nevei: P, Q, R, S, T és U. Minden hullám a szív egy meghatározott részének depolarizációját (elektromos kisülést) vagy repolarizációját (elektromos újratöltődést) jelenti.

  • P-hullám (pitvari hullám): pozitív amplitúdójú (1–2 mm), az ingerület pitvari terjedésének felel meg (pitvarokra vonatozik, időtartama 0,06-0,11 másodperc.
  • P- Q távolság: átvezetési idő a pitvar és kamra között, időtartama 0,04-0,1 s.
  • QRS-komplexum (kamrai hullám): a kamrák depolarizációját jelöli (gyors lefolyású), kis negatív Q-hullámból (nem mindig észleljük), magas pozitív R-hullámból (kamraizomzat fő tömegének ingerületbe jutása, amplitúdója 10 mm) és negatív S-hullámból áll. Ez idő alatt megy végbe a kamra teljes munkaizomzatának depolarizációja. Időtartama 0,06-0,1 s, amiből 0,03 s az interventricularis septum depolarizációja, 0,055 s a jobb kamra és 0,068 s a bal kamra depolarizációja.
  • ST-szakasz: a kamrák lassú repolarizációs szakasza
  • T-hullám: elnyújtott közepes amplitúdójú hullám, a kamrák teljes repolarizációját jelzi, időtartama 0,20 s.
  • Q-T távolság: kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama.
  • U-hullám: eredete bizonytalan, de jelezheti az interventricularis septum repolarizációját vagy a kamrák lassú újratöltődését. Időtartama 0,1-0,2 s.

Szívritmus. Sinusritmus

A szívritmus biztonságos azonosításához egy hosszabb EKG-csíkon kell vizsgálni a szívütések számát egy kiválasztott elvezetésben, amely általában a II-elvezetés. A legtöbb modern EKG-készülék automatikusan készít ritmuscsíkot, amelyet a 12-elvezetéses EKG aljához csatol. A ritmuszavarok általában akkor válnak nyilvánvalóvá, ha legalább 12 vagy több egymást követő komplexust vizsgálunk.

A sinusritmus (magyarul: szinuszritmus) a normál szívritmus, amelyben a sinoatrialis csomó természetes pacemakerként működik, frekvenciája 60-100 szívösszehúzódás/perc.

A sinusritmus jellemzői a következők:

  • a szívverések száma: 60-100/perc
  • a P-hullám felfelé irányul a II-elvezetésben és lefelé az aVR-ben
  • mindegyik P-hullámot QRS-komplexus követi

Ritmuszavarok

Sinoatrialis ritmusok

  • sinusbradycardia - a szívfrekvencia 43/perc, a P-hullámok felfelé irányulnak a II-elvezetésben és minden P-hullámot QRS-komplexus követ.
  • sinustachycardia - a szívfrekvencia 150-180/perc,a P-hullámok felfelé irányulnak a II-elvezetésben és minden P-hullámot QRS-komplexus követ.
  • sinusarrhythmia - a szívfrekvencia a kilégzés alatt 75/perc, a belégzés alatt pedig 90/perc. Sportolóknál és 40 év alattiaknál gyakori és veszélytelen.
  • sick sinus szindróma - gyűjtőfogalom, melyben a betegnél a következő eltérések bármelyike vagy mindegyike fennállhat:

-sinusbradycardia

-sinusműködés leállása (sinus arrest) - egy P-hullám nem jelentkezik az EKG-n, az ezt követő P-hullám pedig nem jelenik meg a várt helyen.

-sinoatrialis blokk - egy P-hullám nem jelentkezik az EKG-n, az ezt követő P-hullám pedig a várt helyen jelentkezik.

-tachy-brady szindróma - a sick sinus szindrómában fellépő bradycardiára válaszul gyakran jelentkezik tachycardia.

Pitvari ritmusok

  • -pitvari tachycardia

- abban különbözik a sinustachycardiától, hogy az impulzusok ectópiás gócban keletkeznek valahol a pitvar myocardiumában, a sinuscsomón kívül

- tehát a pitvari depolarizáció nem szabályos úton történik.

- Jellemzői: a szívfrekvencia 125/perc, a P-hullámok szabálytalan alakúak.

  • -pitvari flutter (pitvarlebegés)

- magas pitvari frekvencia keletkezik, ami az EKG-n jellegzetes "fűrészfog"-képet mutat, amelyet a flutter vagyis az "F"-hullámok hoznak létre

- a flutter hullámok frekvenciája akár 300/perc is lehet

- az AV-csomó nem tudja tartani ezt a magas frekvenciát és ilyenkor AV-blokk alakul ki

- pitvari frekvencia 300/perc + kamrai frekvencia 100/perc = 3:1 AV blokk

- előfordulhat 2:1, 4:1 vagy változó fokú blokk is.

  • -pitvarfibrillatio

- alapja az egész pitvarban előforduló gyors, kaotikus depolarizáció, melynek oka számtalan aktivációs "hullámocska", több pitvari góc

- nem láthatóak P-hullámok az EKG-n, melynek alapvonala alacsony amplitúdójú oszcillációkból áll, ezeket nevezzük fibrillatio-s vagy "f"-hullámoknak

- annak ellenére, hogy az AV-csomóhoz 350-600 impulzus érkezik percenként, csak 120-180 éri el a kamrákat és vált ki QRS-komplexusokat

- az impulzusok átjutása az AV-csomón szabálytalan, ezért a kamrai ritmus szabálytalanul szabálytalanná vagyis "irregulárisan irreguláris"-sá válik.

- a szabálytalan pitvari depolarizáció ahhoz vezet, hogy nem jön létre hatásos pitvari kontrakció, ez csökkenti a kamrai telődést

- a pitvarfibrillatio a szívteljesítmény 10-15%-os csökkenéséhez vezethet

- lehet paroxysmalis (spontán megszűnő), tartós vagy állandósult pitvarfibrillatio.

  • -atrioventricularis (AV-) junctionalis ritmusok
  • -atrioventricularis (AV-) re-entry tachycardiák

- akkor alakulhatnak ki ha az AV-csomó mellett a pitvarok és a kamrák között egy másik kapcsolat is fennáll

- a két út jelenléte azt a lehetőséget teremti meg, hogy az impulzusok: az egyiken lefelé (anterográd vezetés), a másikon pedig vissza, felfelé haladnak (retrográd vezetés)

- egy ismétlődő impulzuskör alakul ki, melyben az ingerület a két pályán körözve gyors sorozatban újraaktiválja a pitvarokat és a kamrákat

- a számfeletti kapcsolat lehet accessoricus pálya, vagy lehet kettős AV nodalis pálya: az AV-csomótól anatómiailag elkülönült az accessoricus pálya, ugyanakkor az AV-csomón belül elhelyezkedő, egymástól elektromosan elkülönült két pálya a kettős AV nodalis pálya

- Jellemzői: a szívverések száma 130-250/perc, egy QRS-komplexusra 1 P-hullám jut (bár a P-hullámok nem láthatóak mindig tisztán), a QRS-komplexusok rendszeresek, a QRS-komplexusok keskenyek.

Kamrai ritmusok

  • kamrai tachycardia

- keletkezésének oka re-entry kör vagy egy kamrai góc fokozott automáciája

- az epizódok maguktól leállhatnak, lehetnek hosszantartóak (30 másodpercnél tovább tart) vagy kamrafibrillációba mehetnek át

- Jellemzői: a kamrai frekvencia több mint 120/perc, széles QRS-komplexusok.

  • accelerált idioventricularis ritmus

- a kamrai tachycardia lassú formája

- általában akut szívizominfarctusban látható

- Jellemzői: széles QRS-komplexusok, a szívfrekvencia 60/perc.

  • torsades de pointes

- a kamrai tachycardia szokatlan változata, amely hosszú QT-intervallummal jár

- bizonyos antiarrhythmiás gyógyszeres kezelés alatt, az elektrolit-háztartás zavaraiban és hereditaer szindrómákban fordulhat elő

- Jellemzői: széles komplexusú tachycardia, melyben a szívfrekvencia akár 270/perc is lehet, a QRS-komplexusok tengelyállása változó.

  • kamrafibrillatio

- gyorsan halálhoz vezető arrhythmia, gyors diagnózisra és kezelésre van szükség

- leggyakrabban akut szívizominfarctusban látható

- az EKG-n kaotikus kamrai aktivitásként jelentkezik

- hibásan asyatoliának is nézhető

Vezetési zavarok

  • sinoatrialis(SA-) blokk

- a sinoatrialis-csomó szabályosan depolarizálódik, de az impulzus nem éri el a pitvarokat

- a P-hullám nem jelenik meg a várt helyen, de a következő általában pontosan, időben jelentkezik

- "Pót"-ritmusok jelenhetnek meg

  • atrioventricularis (AV-) blokk

- három súlyossági fokra osztható fel:

- az I. fokú AV-blokkban egyszerűen meghosszabbodik a PR-intervallum (elhúzódik az AV-csomón történő ingerátvezetés), de sorolható a Morbitz I. típusú AV-blokk, ami Wenckebach-jelenségként is ismert, melynek jellemzői:

  • a PR-szakasz fokozatosan hosszabbodik, amíg az egyik P-hullám nem vezetődik át, és nem követi QRS-komplexus
  • a PR-szakasz normalizálódik, és a periódus ismétlődik
  • a II. fokú AV-blokkban némelyik pitvari impulzus nem terjed át, ide sorolható a Morbitz II. típusú AV-blokk illetve a 2:1 AV-blokk
  • a Morbitz II. típusú AV-blokk jellemzői:
    • a legtöbb P-hullámot QRS-komplexus követi
    • a PR-szakasz szabályos és állandó
    • estenként a P-hullámot nem követi QRS-komplexus
  • a 2:1 AV-blokk jellemzőí:
    • az alternáló P-hullámokat nem követi QRS-komplexus
    • nem megmondható, hogy a nem vezető P-hullámok utáni PR-szakasz mikor lehetett volna azonos vagy hosszabb, mint az átterjedőké

- a III. fokú AV-blokkban nincs átvezetés a pitvarok és a kamrák között

  • a pitvarok és a kamrák egymástól teljesen függetlenül működnek
  • a QRS-komplexusok kamrai "escape" ritmusból erednek

- "Pót"-ritmusok jelenhetnek meg

  • szárblokk

- lehet bal illetve jobb oldali; teljes illetve nem teljes

- néha a bal szár két (elülső és hátulsó) ágából csak az egyik érintett, ezeknek bármilyen variációja lehetséges

- a jobb és a bal szár együttes blokkja a III. fokú AV-blokknak felel meg, mert az impulzusok nem érik el a kamrák izomzatát

- "Pót"-ritmusok jelenhetnek meg

- Jellemzői: - a "WilliaM MorroW" név segít megjegyezni

- a bal Tawara-szár blokkjában a QRS-komplexus a V1-elvezetésben úgy néz ki, mint a "W", a V6-ban pedig mint az "M" (WilliaM); teljes bal Tawara-szár blokkban QRS>0,12s

- a jobb Tawara-szár blokkjában a QRS-komplexus a V1-elvezetésben úgy néz ki, mint az "M", a V6-ban pedig mint a "W" (MorroW); teljes jobb Tawara-szár blokkban QRS>0,12s

"Pót"-ritmusok (escape)

A szív biztonsági hálói, kisegítő pacemakerei, melyek átveszik a vezérlést ha a normál impulzusgerjesztés vagy impulzusvezetés nem működik; nem szabad őket elnyomni, ehelyett ki kell deríteni, hogy miért alakultak ki.

  • atrioventricularis (AV-) junctionalis "pót"-ritmus

- akkor jelentkezik ha a SA-csomó működése leáll vagy az impulzusok nem jutnak el az AV-csomóba

- Jellemzői: a szívfrekvencia 40-60/perc, a P-hullámok hiányoznak, a QRS-komplexusok morfológiája ugyanolyan (esetleg keskenyek).

  • kamrai "pót"-ritmus

- akkor keletkezik, ha az AV junctionalis "pót"-ritmusok nem működnek, vagy ha impulzusai gátlódnak

- Jellemzői: a szívfrekvencia 15-40/perc, a P-hullámok hiányoznak, a keletkező QRS-komplexusok szélesek

Ectopiás ritmusok (extrasystolék vagy korai (premature) szívösszehúzódás)

  • pitvari ectopiák

- általában átvezetődnek a kamrákba és QRS-komplexus is kialakul

- Jellemzői: a P-hullámok a vártnál előbb jelentkeznek, a P-hullámok szabálytalan alakúak

  • -atrioventricularis (AV-) junctionalis ectopiák

- retrográd úton aktiválhatják a pitvarokat is, ebben az esetben a P-hullámok fordítottak lesznek

- attól függően hogy az elektromos impulzus a kamrákat vagy a pitvarokat éri el először a P-hullámok állhatnak a QRS-komplexus előtt, után vagy közben

- Jellemzői: a QRS-komplexus a vártnál előbb jelenik meg, a QRS-komplexus keskeny

  • -kamrai ectopiák

- retrográd vezetés felléphet, ami negatív P-hullámokat eredményezhet

- széles QRS-komplexusokat hoznak létre

  • -bigeminia

- akkor jelentkezik ha minden normál szívösszehúzódást egy ectopia követ.

Asystolia

Ebben az esetben a szívben nincs elektromos aktivitás, az EKG-n egyenes vonal látható.

MedMax, orvosiprogram

Hírcsatorna

WEBBeteg

Partnereink

http://mezokovesd.hu www.antsz.hu oep.hu webbeteg.hu harsany.hu mezokovesdikc.hu

Ki olvas minket

Oldalainkat 10 vendég böngészi

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMai nap349
mod_vvisit_counterTegnap725
mod_vvisit_counterEzen a héten1329
mod_vvisit_counterMúlt héten5239
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11892
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13300
mod_vvisit_counter2009.12.19.-től4580061